Hondenbrillen

U beschermt uw ogen bij diverse activiteiten, dus waarom ook niet de ogen van uw trouwe hond beschermen bij bv.: Rijden in de cabriolet, het lekker toeren met de motor, of als uw samen met uw hond tijdens een vakantie gaat skiën.Misschien is uw hond wel reddingshond en moet hij stoffige omgevingen doorzoeken. Allemaal omstandigheden waar ogen een goede bescherming nodig hebben. Zelfs voor een aantal oogaandoeningen zijn deze brillen een goede bescherming tegen schadelijke UV stralingen.

De gepatenteerde Hondenbrillen van Dog-Goes de Modellen Pro en Basic zijn er in 4 verschillende maten. Mini, Small, Medium en Large. Koop alleen een hondenbril waarbij u zeker weet dat deze beschermt tegen schadelijke UV-straling. Onze Dog-goes brillen hebben een certificaat met UV bescherming garantie.

Twijfelt u aan de maat of keus bel ons dan gerust.

Tips voor een prettig gebruik van de Hondenbril.
– Train uw hond op het dragen van de bril.
– Beloon hem positief als het goed gaat, en leid hem af als hij hem af wil doen.
– Voorkom dat uw hond met de nagels over het glas gaat.
– Ga een stukje wandelen en neem koekjes mee.
– Bouw de tijd dat uw hond de bril draagt langzaam aan op. Niet iedere hond zal zonder weerstand zomaar een bril dragen. Dus wees geduldig.
– Stel de bril zodanig af dat de band niet knelt.
-Controleer telkens als u de bril opzet of hij goed zit.

De brillen vindt u in de Shop. Hiernaast vindt u onder “maten” een indicatie lijst vermeld.

Montuur

Het montuur van Dog-goes.
Elastische en daardoor onbreekbare kunststof montuur, met ventilatie openingen ter voorkoming van beslagen glazen.
Door het scharnierende middenstuk van de small-medium en large monturen is er een perfecte pasvorm .
Bij de Mini lijn is het montuur flexibel en zit daarom ook als gegoten.
Verder voelt uw hond door een brede schuimlaag nagenoeg niets van de bril. Door deze brede laag knelt en irriteert deze bril niet.

Glazen

De glazen van Dog-goes. Al onze nieuwe modellen hebben nog grotere glazen dan de vorige modellen, hierdoor heeft uw hond nog meer zicht.

Krasbestendig bij normaal gebruik ( voorkom wel dat uw hond met zijn nagels gaat krabben!!).
Krasbestendig speciaal gecoat kunststof keramiek, 85% zon licht tegenhoudend.
100% UV-A en UV-B en UV-C bescherming.
Deze glazen zijn breukbestendig en speciaal gecoat waardoor ze gehard zijn.
De dog-goes brillenglazen en monturen worden door Alpina gemaakt. Alpina is al jaren de nummer 1 op het gebied van
brillenglazen voor mensen, en geniet bij vele wintersporters door voorkeur door perfecte pasvorm en hoogwaardige glazen.
Kortom wij garanderen u kwaliteit en er zit een UV garantie certificaat bijgesloten.
Doggles glazen zijn minder gecoat maar hebben ook een 100% uv bescherming

Medische noodzaak

diergeneeskundig bekeken
Sinds enige tijd zijn er diverse soorten zonnenbrillen voor honden te koop. Enkele hiervan zijn beslist meer dan feestartikelen. Zo maakt een gerenommeerde fabrikant van zonnenbrillen momenteel speciaal voor honden aangepaste zonnebrilmonturen. Deze brillen zijn er in diverse maten en met verschillende soorten glazen. Deze hondenbrillen zijn voorzien van een dusdanig bevestigingssysteem dat ze gemakkelijk aangebracht kunnen worden en ze, mits goed passend, niet verschuiven of af kunnen vallen.

Een hond met een zonnebril zal in eerste instantie de indruk wekken dat we de hond nog verder vermenselijken. Men kan zich echter ook afvragen of er voor deze modieuze accessoires wellicht medische indicaties zijn, en zo ja, of een hondenzonnebril daarvoor dan een praktische oplossing is.

Een zonnebril beschermt in principe de ogen tegen invloeden van buitenaf. De glazen filteren schadelijke lichtstralen en schermen de ogen tegelijkertijd af tegen wind en (stof)deeltjes in de lucht. De verschillende spectra van het zonnelicht (ultraviolette stralen van het type C, B en A, het zichtbare licht en infrarood stralen) hebben een wisselend sterke invloed op de verschillende oogstructuren (lens, hoornvlies en netvlies). Al naar gelang de intensiteit en het type van de stralen kunnen onder bepaalde omstandigheden verschillende soorten structurele veranderingen van het hoornvlies, de lens of het netvlies ontstaan.

Naast de invloed van het licht zijn er een veelvoud aan andere factoren die beschadiging van de ogen kunnen veroorzaken. Zo kan mechanische prikkeling (door zand, stof, en andere partikeltjes), een allergische reactie of uitdroging de ogen irriteren en leiden tot ontsteking van de ogen zelf of de daarbij behorende weefselstructuren.

Een bril biedt de ogen een redelijke tot goede kunstmatige bescherming tegen de schadelijke gevolgen van externe factoren en dus ook tegen de eventueel daaruit voortvloeiende gevolgen. De natuurlijke bescherming tegen zulke uitwendige invloeden bestaat uit het zich vernauwen van de pupillen, het dichtknijpen van de ogen en veelvuldig knipperen met de oogleden. Door deze laatste natuurlijke reflex wordt de oogbol extra bevochtigd en blijft de beschermende tranenfilm intact. Onder bepaalde werk- of weersomstandigheden, of als er sprake is van ongunstige voorwaarden (bijvoorbeeld een rasgebonden aanleg voor een bepaalde oogafwijking), schieten deze natuurlijke beschermingsmiddelen vaak tekort en moeten we extra aandacht schenken aan de op het oog inwerkende invloeden van buiten af. Een bril kan hiervoor een goed hulpmiddel zijn.

Zo is bijvoorbeeld vooral bij Duitse Herders en kruisingen van deze herdershonden de aanleg bekend voor de oogziekte KSC (keratitis superficialis chronica). Dit is een chronische oppervlakkige ontsteking van de hoornvliezen. Deze oogafwijking is vermoedelijk het gevolg van een genetisch bepaalde immunologische reactie (een afweerreactie van het eigen lichaam). Ultraviolette stralen kunnen deze ziekte in gang zetten en bevorderen. De met celinfiltratie, ingroei van nieuwe bloedvaatjes en pigmentatie van het hoornvlies gepaard gaande veranderingen beginnen meestal aan de randen van het hoornvlies en breiden zich vervolgens uit over het hele hoornvlies. De aandoening is niet pijnlijk, maar kan wel zeer ernstige stoornissen van het gezichtsvermogen tot gevolg hebben. Het is helaas niet mogelijk om KSC volledig te genezen. De dieren met deze ziekte moeten hun leven lang met medicijnen behandeld worden. In deze gevallen is het aanvullend dragen van een zonnebril, diergeneeskundig gezien, aan te bevelen. Vooral wanneer deze honden ook nog blootgesteld staan aan een verhoogde ultraviolette straling (zoals bij op grote hoogte levende of in de sneeuw werkende honden).

KSC is vanuit diergeneeskundig oogpunt de hoofdindicatie om een hond een zonnebril te laten dragen. Bij andere, hierna beschreven, oogaandoeningen zijn echter ook een samenhang met de schadelijke invloeden van ultraviolette straling en andere uitwendige invloeden voor te stellen. Het nut van een zonnebril zal hierbij echter van geval tot geval bekeken moeten worden.

Maar ook bij de oogziekte cataract, een vertroebeling van de ooglenzen, zal het gezichtsvermogen verminderen. De oorzaken voor dit ziektebeeld zijn velerlei: radioactieve straling (bij bestralingstherapie), koude, warmte, voedingstekorten, door bacteriën afgescheiden gifstoffen, medicijnen en verwondingen. Meestal is er bij cataract echter sprake van een genetische afwijking. Zichtbaar licht en ultraviolette stralen kunnen op zich ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van cataract, maar ook bij andere oorzaken een ziekteversnellende factor zijn. Hoe meer factoren een rol spelen hoe sneller de ziekte zich zal ontwikkelen. Het is heel goed denkbaar dat als we één van die mogelijke factoren wegnemen (bijvoorbeeld door het dragen van een zonnebril met ultraviolet-filter) dit de uitbreiding van de ziekte gunstig kan beïnvloeden. Een cataract kan tegenwoordig echter ook, met relatief goede vooruitzichten (mits er geen andere oogafwijkingen aanwezig zijn) geopereerd worden.

De traanvochtfilm op het oog en het hoornvliesepitheel vormen een natuurlijke beschermende barrière tegen ‘aanvallen’ van buitenaf. Alle omstandigheden, welke leiden tot een verzwakking van deze barrière maken het ziekteverwekkers mogelijk aan te slaan en zich in diepere weefsellagen uit te breiden. Er ontstaat dan een ontsteking van het hoornvlies. Bestaat dit gedurende langere tijd en wordt niets ondernomen om de oorzaak weg te nemen en/of de ontsteking zelf te behandelen, dan ontstaat er een zweer op het hoornvlies, een zogenoemde ulcus corneae. Dit is een gevreesde complicatie bij iedere hoornvliesontsteking. Factoren die veelvuldig de oorzaak zijn voor deze oogproblemen zijn directe beschadigingen van het hoornvlies door vreemde lichaampjes, uitdroging van het hoornvlies door te weinig traanvocht (bijvoorbeeld bij onvoldoende traanproductie) en een lokale storing van het natuurlijke afweermechanisme (bijvoorbeeld door bepaald medicijngebruik of immuunziektes).

Een daarbij passend ziektebeeld is KCS (keratoconjunctivitis sicca), welke vooral bij de West Highland White terrier optreedt. Dit is een droge (sicca) ontsteking van het hoornvlies (de cornea) en de rond het oog gelegen slijmvliezen zoals de binnenkant van de oogleden (de conjunctivae). Deze ziekte is het gevolg van een verminderde traanvochtproductie. Men vermoed men dat dit wordt veroorzaakt door een autoimmuunreactie (een afweerreactie gericht tegen cellen van het eigen lichaam) die de traanklieren vernietigd. De omvang van het ziektebeeld, de toenemende verdikking en verhoorning van het hoornvliesepitheel, hangt af van de graad van uitdroging en van bijkomende infecties met pathogene (ziekte verwekkende) bacteriën.

Bij de twee hierboven genoemde ziektes, welke beide samenhangen met de uitdroging van het oog, zal rijwind in de ogen, zoals die bijvoorbeeld optreedt bij het rijden in een cabriolet, geen gunstige invloed op het ziektebeeld hebben. Het idee om bij een hond, die aanleg heeft voor deze ziektes, tijdens het rijden op een motor of in de auto (cabriolet of met open raam), of bij een parachutesprong(!), etc. een bril op te zetten, is vanuit oogpunt van preventie, niet te ver gezocht. Oppervlakkige ontstekingen veroorzaakt door ultraviolette straling, uitdroging van de oogbol of veranderingen van de lens en hoornvlies die onder bepaalde omstandigheden aan ultraviolette straling gerelateerd zijn, zijn ook argumenten die pleiten voor het idee de hond een zonnebril op te zetten.

Verder kan men nog aanvoeren dat zelfs zichtbaar licht onder bepaalde bijzondere omstandigheden tot beschadigingen zoals bijvoorbeeld netvliesdegeneratie kan leiden. Remedie: een zonnebril.

Dit alles wil echter beslist niet zeggen dat iedere hond een zonnebril nodig heeft. Maar het bewijst dat onder bepaalde voorwaarden (genetische predisposities, reeds bestaande (oog)ziektes of in situatie afhankelijke ongunstige omstandigheden, zoals sterke wind (cabrio, motor) en sterke inwerking van zonnestralen ( berg- of skitocht, lawine-, speur- en bewakingshonden) het absoluut aanbevelingswaardig is.

Bespreek uw situatie met uw dierenarts en overleg met hem of het voor uw hond zinvol is om een zonnebril aan te schaffen.

Rainer Vogt, april 2002

(Cand. Med. Vet.)

Vertaling gedaan door Dierenarts Sjoerd de Rooy

Maten

A
Affenpinscher Mini
Afghanischer Windhund small
Airdale Terriër small
Akita large
American Cocker Spaniel small
American Staffordshire Terrier medium
Arabische Windhond small Whippet
B
Barsoi (Russiche Windhond) small
Basenji mini
Basset Artesien Normand mini
Basset Fauve De Bretagne mini
Beagle small
Bearded Collie medium
Beauceron medium
Berner Senner large
Bobtail large
Border Collie small
Border Terriër small
Boxer medium
Briard large
Bull Terriër medium
C
Cavalier King Charles Spaniel small
Chihuahua mini
Chinese naakthond mini
Chow-Chow large
Cocker Spaniël small
Collie korthaar small
Collie langhaar medium
Coton De Tuléar mini
D
Duitse staande draadhaar medium Dwerg Pincher Mini
Duitse staande korthaar medium
Duitse staande langhaar medium
Duitse Dog large
Duitse Herdershond medium
Dobermann small
E
Engelse Setter medium
Eurasier medium
F
Franse Buldog small
G
Golden Retriever medium
Gordon Setter medium
Greyhound small
H
Hovawart large Herders hond Medium
Husky medium Hongaarse windhond Smal
I
Ierse Setter medium
Ierse Wolfshond large
J
Jack Russell Terriër mini
K
Kees hond groot Medium
Kees hond dwerg Mini
Komondor large
Kuvasz large
L
Labrador medium
Landseer large
Leonberger large
M
Malteser mini
Mastiff large
Mastino Napoletano large
Münsterländer medium
N
Newfoundlander large
P
Papillon mini Poedel groot Medium
Pekinese mini Poedel middel Small
Pinscher mini Poedel klein Small
Puli large
R
Rhodesian Ridgeback Medium
Riesenschnauzer medium
Rottweiler medium
S
Saluki (Windhond) small Sint Bernhard Large
Schnauzer (middelslag) small
Schnauzer dwerg mini
Setter medium
Shih Tzu mini
Staffordshire Bull Terriër medium
T
Tibetischer Terriër
Teckel Ruwhaar small
Mini Teckel Korthaar Mini
Teckel Langhaar Mini
U
V
W
Weimaraner medium
Welsh Corgi Mini
West Highland White Terriër Mini
Whippet small
Y
Yorkshire Terriër mini
Z

Promotie Hondenbrillen

De geschiedenis van de Bril qua PR in Nederland. 1-8-2002 Half juni werd Gerrie uitgenodigd voor het programma Lijn 4 van RTL4 om te komen met hondenkleding en hondenrugzakken. Als het enigszins mogelijk is proberen wij aan dit soort programma’s mee te werken onder het motto je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Wij hadden slechts een paar dagen om wat te regelen en toen kwam het idee van de hondenbril. Wij hadden hiervan een foto gezien in het vakblad en het leek ons wel trendy. In ons achterhoofd speelde ook een paar mailtjes die wij op onze site hadden ontvangen van mensen waarvan hun hond een oogziekte had en men een pet of iets anders zocht. Het nummer via het vakblad achterhaald en telefonisch contact gezocht, men verzocht ons de bestelling per mail te doen. Of het door ons slecht geschreven Duits kwam dat weten wij niet maar er kwamen geen brillen. Opnames van het Jeugdjournaal.

Toch naar RTL 4 en leuke reacties van klanten ontvangen. Het is begin juli als de bril weer ter sprake komt en wederom in de telefoon geklommen. Nu moest het in het Engels want wij kregen contact met de exporteur voor Europa. Hem de bedoeling uitgelegd dat wij graag een paar modellen wilden ontvangen om ze te zien en hiermee proberen bv in de Regionale krant te komen om de reacties te peilen. Deze brillen kwamen op woensdag 10 juli binnen en van toen af aan ging alles heel snel. Een persbericht naar TV Gelderland met een korte uitleg en dat wij hen de primeur voor Nederland gaven als zij voor dinsdag reageerden.

Op maandag 15 juli kwam Radio en TV Gelderland voor opnames. Deze radio opnames werden op dinsdag morgen rond 8.15 uitgezonden, om 9.15 belden RTL5 in het land men had op de radio gehoord over de hondenbrillen of men mocht komen. Wij hadden de primeur aan TV Gelderland beloofd dus de vraag was hoe laat men het zou uitzenden. Dit bleek om 19.00 te zijn 1 uur na TV Gelderland dus was men welkom. Op maandag voor TV Gelderland een cabriolet geregeld, maar wat op deze dinsdag middag wanneer iedereen werkt? Motorport Engberts met een zijspan? Ja, dat kon het was druk bij hun maar het ging wel lukken.

Weer honden regelen en het werd een prachtig verhaaltje op de TV. Woensdagmiddag de Telegraaf of men kon komen en of er wat honden waren. Een klein kwartiertje later SBS6 Hart van Nederland men had het gezien van die brillen of men mocht komen en of er honden waren. Wederom was Engberts aanwezig met een zijspan en was de allercharmante Seven een Koningspoedel de sterspeler. Op vrijdag belde een journalist van het Algemeen Dagblad met vragen over de hondenbril. Op dit moment is hij zover wij weten aan een productonderzoek bezig over deze hondenbril. . Nu kwamen wij op het punt wat te doen? Het vergde veel tijd en stel dat straks iemand erop inspringt en deze brillen groots gaan promoten en verkopen. Het alleen recht proberen te krijgen, wij waren tot op dat moment de enigste in Nederland vandaar al die reacties van de media. In mijn beste Engels wederom gebeld en wij waren er binnen 5 minuten uit Dierenspeciaalzaak Molenkamp exclusief verkooppunt van heel Nederland met de winkel en internet site www.hondenbrillen.nl. Vrijdagavond hi-media (onze hostingprovider) gebeld.

Zij hebben voor ons de naam www.hondenbrillen.nl vastgelegd. Want op deze manier was reclame maken straks heel makkelijk. Zaterdagmorgen stond het artikel in de Telegraaf. Zaterdag morgen het is 8.45 en ik sta mij te scheren, de telefoon gaat en ik denk dat zijn de dames van de winkel of ik kom, maar nee het is Tros 3FM of ze mij live in de uitzending wat mogen vragen over de hondenbrillen. Gekkenwerk, met ons gezin op zaterdag even rustig de hond uitlaten. Het was al met al een hectische week een telefoon die constant rammelt met vragen over de brillen wat spanningen van wat gaat er eigenlijk allemaal gaat gebeuren, dus even lekker op de fiets. Fietsen wij midden in de binnenlanden gaat de telefoon, of wij een radio station direct willen terugbellen voor een interview. Geen pen bij de hand dus het nummer met een stok in het zand geschreven en daar stond Gerrie in de weilanden te vertellen over de hondenbrillen. Vanaf 8.30 tot rond 10.00 ging de telefoon aan 1 stuk door allemaal mensen met vragen over de brillen, deze werden allemaal zo goed mogelijk geholpen en door verwezen naar de site.

Op de braderie heel veel reacties ontvangen. Maandagmiddag begon het circus weer, de telefoon ging aan 1 stuk tot ongeveer 15.30 toen werd het een normale werkdag. NOS Jeugdjournaal had wat vragen en kwam er misschien op terug. YorinFM belde voor een interview en dat werd opgenomen en dinsdagmorgen uitgezonden. Naam en alles mocht worden genoemd, dus dat was een mooi aanbod. Vanaf het eerste moment maar vooral na SBS6 en de Telegraaf melden zich klanten die een bril bestelden. Zo staat er een klant uit Hilversum of een andere verre plaats uit Nederland in de winkel met zijn hond om even te passen. Passen want kopen kon nog niet want wij hadden enkel nog de 3 demo modellen.

Men betaalde de bril en zodra de eerste zending binnen is worden zij kosteloos verzonden. Het leuk is dat niet alleen mensen met een motor hond of cabrio hond zich melden maar ongeveer de helft van de bestelde brillen is voor honden met een oogziekte. Tot nu toe is onze doelstelling nog niet gehaald, wij hebben nog niet met een foto in de Gelderlander de regio krant gestaan!!! 1-8-2002 Het blad Aktueel belt op met vragen over de bril zij willen hier een artikel over maken. 1.8-2002 Uitzending van het Jeugdjournaal, echt een mooi en leuk verhaal geworden.

Het jeugdjouraal met presentratrice Liesbeth Staatsen.
Een aantal programma's belden op met vragen en over eventuele afspraken bij hun in de studio dit najaar. Dus wie weet volgt er nog meer.
Nu zo kort voor onze eigen vakantie is het tijd om het even rustig aan te gaan doen. Hondenbrillen.nl is een feit en de site begint al goed te lopen.
Nu begin september: Op de cover van Vrij Nederland met onze honden inclusief brief.
En een leuk artikel in het blad aktueel. Hier rechts het artikel in de Aktueel.

16 maart waren wij te gast bij Life&Cooking van RTL 4 met Carlo en Irene. Een te gekke dag om mee te maken en veel reacties ontvangen.
In mei een groot artikel in de Gelderlander grote Editie.
In Mei een trendy verhaal over de bril in Hart voor Dieren.
In Juli een 3 pagina groot artikel vooral over de Medische kant in Honden Manieren van Sacha Gaus.
In Augustus een artikel in Onze Hond.
Kortom wij zijn volop in beweging en ontvangen vanuit alle hoeken uit het Land reacties.
Vanaf 2005 is de vraag naar de duurdere Doggoes bril stijgende. Steeds meer dierenartsen adviseren hondenbezitters die een hond hebben met een oogaandoening om een bril te kopen.
2006 heeft de bril even stil gestaan met de Pr. We krijgen steeds meeer verzoeken van dierenartsen om informatie materiaal op te sturen. En nog steeds is het een leuk gezicht als motorrijders met hond en bril weer vertrekken. Door het hebben van de domeinnaam hondenbrillen.nl komen er ook regelmatig vragen binnen van Nederlanders met honden op zonnige plekken in Europa